ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ (ΟΜΟΦΩΝΗ)

ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ

Συνοπτική απεικόνιση του Έργου : Ενεργειακή Αναβάθμιση - Αυτοματοποίηση του Συστήματος Οδοφωτισμού του Δήμου Σαρωνικού, με εξοικονόμηση ενέργειας (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης)

Εnergy Upgrading - Automation - Methodology Promotion Fund

Consulting Services of the Municipality, in submitting the proposal for the financing of the Project : Energy Upgrading - Automation of the Systems of Lighting of Common areas, in combina

"Ενεργειακή Αναβάθμιση & Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού (Οδοφωτισμός) Κοινόχρηστων Χώρων”

Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)

Υφιστάμενη Αγορά - Ζήτηση & Προσφορά:

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, ασκούν μεγάλη πίεση στην οικονομική κατάσταση και στη ρευστότητα των Οργανισμών του Δημόσιου Τομέα. Παρατηρούνται συνεχείς αναπροσδιορισμοί και αναμορφώσεις στους προϋπολογισμούς και γενικότερα στην στρατηγική και επιχειρησιακή τους στόχευση.  Η εξοικονόμηση δαπανών των Οργανισμών της Αυτοδιοίκησης Α’ & Β΄ Βαθμού αποτελεί βασική προτεραιότητα στη νέα Προγραμματική Περίοδο, στους τομείς:  Ενέργεια - Ύδρευση Αποχέτευση και Διαχείριση Απορριμμάτων.  Η κάλυψη των δαπανών για τους ανωτέρω τομείς γίνεται από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών (ΟΤΑ), ή το ΠΔΕ (Περιφέρειες).  Ο τομέας του Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) αποτελεί το αντικείμενο της παρούσης και προσεγγίζει το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά την αγορά – ζήτηση και προσφορά, για τον Ηλεκτροφωτισμό Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), αναφέρονται τα εξής:

  • Αριθμός Φωτιστικών Σημείων στην Ελλάδα:  O συνολικός των φωτιστικών σημείων στο σύνολο της επικράτειας της χώρας, ανέρχεται σε περίπου 3.500.000 τεμάχια (όπως εκτιμήθηκε από τις διαθέσιμες καταγραφές υποδομών – μελέτες στο έτος 2015),
  • Αριθμός ΟΤΑ:  Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 325, με βάση τα στοιχεία του Καλλικράτη.
  • Αριθμός Περιφερειών:  Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται 13, με βάση τα στοιχεία του Καλλικράτη (μεγαλύτερος ο αριθμός σε χωρικές ενότητες).
  • Εκτίμηση του συνολικού οφέλους των φορέων, χωρίς το πρόσθετο όφελος της έκπτωσης από διαγωνισμούς:  0,895 δις ευρώ (12 έτη – 0,069 δις ευρώ / έτος).
  • Εκτίμηση συνολικής Προμήθειας – Εγκατάστασης:  1,197 δις ευρώ (περιλαμβανόμενων των συστημάτων Τηλεδιαχείρισης – Ελέγχου – Smart Cities).
  • Εκτίμηση Συνολικού Κύκλου Εργασιών (ΚΕ) Συμβάσεων Παροχής Υπηρεσιών:  4,813 δις ευρώ (διάστημα 12ετίας).
  • Εκτίμηση Ετήσιου Κύκλου Εργασιών (ΚΕ) Συμβάσεων Παροχής Υπηρεσιών:  0,401 δις ευρώ (Μέσος Όρος 12 ετίας).

Το έργο αφορά την Ενεργειακή Αναβάθμιση - Αυτοματοποίηση των Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός) των Φορέων της Αυτοδιοίκησης Α’ & Β΄ βαθμού, μέσω Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης - ΣΕΑ - με βάση το ν. 3855/2010) με Ιδιώτη Ανάδοχο.  

Η επένδυση αποπληρώνεται μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιτευχθεί από τον Ανάδοχο, προκύπτει από την αντιστοίχιση της συμβατικής κατανάλωσης / με την κατανάλωση LED και ποσοτικοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα (τρίμηνα) σαν γινόμενο των εξοικονομούμενων kWh Χ την παρούσα τιμή kWh σε €, όπως ισχύει το τρέχον έτος. 

Οι ώρες λειτουργίας του Συστήματος ορίζονται σε 4.000 σε ετήσια βάση και σε μέσο όρο 10,96 ώρες / ημέρα.

Η αντιστοίχιση του δικτύου με τον υφιστάμενο συμβατικό φωτισμό και της αντικατάστασης με Led, δημιουργεί σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία όταν μετατραπεί σε € (KW X Τιμή KW).  Το ετήσιο ύψος της εξοικονόμησης Χ τα χρόνια της ΣΠΥ αποτελούν τον βασικό προϋπολογισμό προσφοράς του Αναδόχου.

O Ανάδοχος προκύπτει με διεθνή διαγωνισμό, με 100% αυτοχρηματοδότηση (το σύνολο των κινδύνων αναλαμβάνεται από τον Ανάδοχο στη διάρκεια υλοποίησης της ΣΠΥ).  Η  προμήθεια των υλικών - εργασιών γίνεται από τον Ανάδοχο, με αντάλλαγμα την αποπληρωμή των υπηρεσιών του, περιλαμβανόμενης της λειτουργίας - συντήρησης των υποδομών, μέσω Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ). 

Ο Φορέας μεταβιβάζει το σύνολο της λειτουργίας – συντήρησης του συστήματος μέσω της ΣΠΥ και για χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από 8 έως 12 έτη, ανάλογα με το βαθμό απόσβεσης της επένδυσης.

Οι πληρωμές προς τον Ανάδοχο καταβάλλονται με βάση το ποσοστό (%) εξοικονόμησης που έχει δεσμευτεί στην προσφορά του και προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών.

Για την εξασφάλιση των πληρωμών δημιουργείται, με απόφαση του ΔΣ του Φορέα,  escrow account σε πιστωτικό ίδρυμα.  Στον escrow account, ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας είναι υποχρεωμένος να καταθέτει σε αυτόν τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών, όπως αυτό καθορίζεται από κανονιστική απόφαση του Φορέα.  Στις επιμέρους συμβάσεις μεσεγγύησης – ενεχυριάσης απαιτήσεων της ΣΠΥ, ορίζονται ουσιώδεις λεπτομέρειες της υλοποίησης της, όπως ορίζονται στη σχετική απόφαση του ΔΣ και περιλαμβάνονται στα Συμβατικά Τεύχη με τα οποία διεξάγεται ο Διαγωνισμός. 

Το θεσμικό πλαίσιο της εκχώρησης ανταποδοτικών τελών, ορίζεται στο άρθρο 43 του ν. 4257/2014:  «Επιτρέπεται η εκχώρηση και η ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη για την εξασφάλιση κάθε είδους δημοσίων συμβάσεων ιδίως έργου, προμήθειας, υπηρεσίας, παραχώρησης, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κατά το ν. 3389/2005 και σύμβασης ενεργειακής απόδοσης κατά το ν. 3855/2010, οι οποίες συνάπτονται από τους Δήμους με σκοπό αποκλειστικά την εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας χάριν της οποίας επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη».

Βασικές Αρχές Διαγωνισμού:

Το σύνολο των έργων που αφορούν Ηλεκτροφωτισμό Κοινοχρήστων Χώρων, θα διεξαχθούν με διεθνείς διαγωνισμούς από τους Φορείς.

Συνοπτική Παρουσίαση Έργου:

Η αναβάθμιση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του συνολικού κόστους λειτουργίας θα επιτευχθεί με:

  1. Την εγκατάσταση νέων Λαμπτήρων / Φωτιστικών σύγχρονης τεχνολογίας, στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου, με βάση την αντιστοίχηση που δίδεται στο Παράρτημα ΙΙ.
  2. Τη λειτουργία "Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας", τουλάχιστον σε επίπεδο κόμβου (Pillar), στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων, αλλά σε επίπεδο φωτιστικού σώματος, για όσα φωτιστικά διαθέτουν αισθητήρες και αφορούν παροχή υπηρεσιών τύπου smart cities.
  3. Σύστημα περιοδικής και επεμβατικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, και στατιστική παρακολούθησης).
  4. Αξιοποίηση του Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού και ελέγχου ενέργειας, για την εγκατάσταση υλικών και λειτουργία πιλοτικής εφαρμογής Smart Cities (πολλαπλές υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας διαχείρισης).

 

 

Ηλεκτροφωτισμός Κοινόχρηστων Χώρων - Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)

Συνοπτική Παρουσίαση Έργου:
«Ενεργειακή Αναβάθμιση - Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας»

ELENA - Παρουσίαση

ELENA Technical Assistance
European Investment Bank (EIB)

Είμαι μια παράγραφος. Κάντε κλικ εδώ για να προσθέσετε το δικό σας περιεχόμενο και να με επεξεργαστείτε. Είμαι ένα καλό μέρος για να πείτε την ιστορία σας και να μάθουν οι επισκέπτες σας περισσότερα για σας.